Ποώδη φυτά
Τα ποώδη φυτά διακρίνονται σε

• Ετήσια (μονοετή) ποώδη φυτά

Από βοτανολογική άποψη, ετήσια χαρακτηρίζονται τα ποώδη φυτά, που συμπληρώνουν το βιολογικό τους κύκλο μέσα στο χρονικό διάστημα ενός έτους.
Πρακτικά, ένα ετήσιο φυτό φυτρώνει, αναπτύσσεται, ανθίζει, παράγει σπόρο και κλείνει το βιολογικό του κύκλο μέσα σε μια (καλλιεργητική) περίοδο. Στην προδιαγραφή αυτή ο όρος ετήσια/ μονοετή φυτά χρησιμοποιείται με την καλλιεργητική έννοια και περιλαμβάνει και τα εφήμερα ετήσια, τα οποία μπορεί να συμπληρώσουν περισσότερους από ένα βιολογικούς κύκλους σε μια περίοδο.
Επίσης, περιλαμβάνει πολλά βοτανικά διετή ή και ποώδη πολυετή φυτά, που καλλιεργούνται ως μονοετή για διάφορους λόγους π.χ. γιατί πάντα έχουν καλύτερη εμφάνιση τον πρώτο χρόνο, είτε γιατί χρειάζονται προστασία σε θερμοκήπιο στην δύσκολη γι αυτά εποχή, είτε γιατί έχει καθιερωθεί στην πράξη να χρησιμοποιούνται ως μονοετή.
Το ίδιο ισχύει και για τα βολβώδη, τα κονδυλώδη και τα ριζωματώδη φυτά, που αν και είναι πολυετή, η φύτευση, η χρήση, η καλλιέργεια του εδάφους και οι χειρισμοί που απαιτούν σε γενικές γραμμές είναι ίδια με των ετήσιων φυτών.

• Ετήσια ανοιξιάτικα
Φυτεύονται τέλος καλοκαιριού - φθινόπωρο - ανθίζουν άνοιξη

• Ετήσια φθινοπωρινά
Φυτεύονται αρχές άνοιξης - ανθίζουν τέλος άνοιξης- καλοκαίρι και φθινόπωρο.

• Διετή ποώδη φυτά
Τα διετή ποώδη φυτά φυτρώνουν και αναπτύσσονται βλαστικά (φύλλα, βλαστούς, ρίζες) τον πρώτο χρόνο και το δεύτερο χρόνο ενώ συνεχίζουν να αναπτύσσονται, παράγουν ταυτόχρονα άνθη και σπόρους και κλείνουν το βιολογικό τους κύκλο.
• Πολυετή ποώδη φυτά
Είναι τα ποώδη φυτά που ζουν τρία ή περισσότερα χρόνια και συνήθως ανθίζουν κάθε χρόνο μέχρι να ολοκληρώσουν το βιολογικό τους κύκλο, αφού φτάσουν στο στάδιο άνθησης και παραγωγής σπόρων, όχι απαραίτητα από τον πρώτο χρόνο. Στην κατηγορία αυτή υπάρχουν και φυλλοβόλα και αειθαλή φυτά.

Πηγές:
1. Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
2.Πηγή:Καλλιεργώ! - Άρθρα, συμβουλές, οδηγίες

Γαρίφαλο ή Γαρύφαλλο - Dianthus caryophyllus

Φυτό ποώδες με ημιξυλοποιημένους βλαστούς, ύψους 40-80cm. Τα φύλλα του είναι γλαυκόχροα και τα άνθη του στην κορυφή του ανθικού στελέχους, διαφόρων χρωματισμών.
Είναι φυτό διαρκούς άνθησης, αυτό σημαίνει ότι αν καλλιεργείται στον κήπο ή σε φυτοδοχεία αρχίζει την ανθοφορία την Άνοιξη και σταματά με τα πρώτα κρύα.
Είναι ανθεκτικό στο ψύχος. Χρησιμοποιείται για κομμένο λουλούδι, σε γλάστρα για διακόσμηση εξωτερικών χώρων, αυλών κλπ, για ομαδική φύτευσησε χλοοτάπητες ή σε συγκαλλιέργεια με άλλα φυτά στη δεύτερα σειρά και σπανιότερα στη τρίτη...
Η γαρυφαλλιά καλλιεργείται ευρέως, περισσότερο από 2.000 χρόνια, την οποία αναφέρει ακόμα και ο Θεόφραστος στο έργο του "Περί φυτών ιστορίαι". Σήμερα συνεχίζεται η καλλιέργειά της στις περιοχές της Μεσογείου, στην Ασία, τη βόρειο Αμερική και σε εύκρατες ή υποτροπικές περιοχές της Αφρικής. Πρόγονος της γαριφαλιάς θεωρείται ένα άγριο αρωματικό είδος της δυτικής Μεσογείου που απαντάται σε βραχώδεις περιοχές της Σικελίας, Σαρδηνίας και Γιβραλτάρ.
Περισσότερα

Μαργαρίτα - Ανθέμις η Χία Crysanthemum leukanthemum

H μαργαρίτα είναι πολύ κοινό αγριολούλουδο σχεδόν σε όλη την Ευρώπη.
Η επιστημονική της ονομασία είναι Ανθέμις η Χία.
Ανήκει στην οικογένεια των σύνθετων που είναι η μεγαλύτερη οικογένεια στο φυτικό βασίλειο. Η μαργαρίτα είναι μονοετές φυτό με μέγεθος 20 με 60 εκατοστά
Τα άνθη της σχηματίζουν δίσκο με πολλά λευκά πέταλα. Ευδοκιμεί στα χαμηλά και μέσα υψόμετρα ενώ σε μεγαλύτερα υψόμετρα ευδοκιμούν διάφορα συγγενικά της είδη.
Κοινό είδος με την μαργαρίτα είναι το χαμομήλι. Ανθίζει από τις αρχές έως τέλος καλοκαιριού. Φύτευση μπροστά από κάθετες επιφάνειες και ομαδικά σε χλοοτάπητες. Κατάλληλο για την δεύτερη ή τρίτη σειρά των ανθώνων.
Εξαιρετικό για κομμένο λουλούδι. Ανθεκτικό στις παραθαλάσσιες περιοχές.
Περισσότερα

Χρυσάνθεμο - Crysanthemum

Είναι φυτό με πλούσιο ριζικό σύστημα και ζωηρής ανάπτυξης που αναβλαστάνει από τη βάση του και με δυνατά στελέχη. Το ύψος του κυμαίνεται ανάλογα την ποικιλία από 25 έως 120cm.
Τα άνθη είναι κεφαλές και φέρονται είτε μοναχικά είτε σε ταξιανθίες και συναντώνται σε όλα τα χρώματα εκτός από τις αποχρώσεις του μπλε και του γαλάζιου. Βασική εποχή άνθισης είναι ο Οκτώβριος αλλά υπάρχουν ποικιλίες που ανθίζουν νωρίτερα ή αργότερα.
Κύρια χρήση του Χρυσάνθεμου είναι για κομμένα λουλούδια και για γλαστρικό φυτό. Για τον κήπο χρησιμοποιούνται ποικιλίες που είναι ανθεκτικές με μικρά και πολυάριθμα άνθη και φυτεύονται μπροστά από κάθετες επιφάνειες, για μπορντούρες, για ομαδική φύτευση σε χλοοτάπητες, για συγκαλλιέργεια με άλλα φθινοπωρινά άνθη.
Το όνομά του σημαίνει το άνθος του χρυσού αν και οι παλαιότεροι το λένε Αγιοδημητριάτικο αφού βρίσκεται στις δόξες του κυρίως τον Οκτώβριο. Η προέλευσή του λέγεται ότι είναι από την μακρινή Ανατολή, την Κίνα και την Ιαπωνία. Πρώτοι οι Ολλανδοί το έφεραν στην Ευρώπη όπου και καλλιεργείται εδώ και πολλά χρόνια ενώ στην Ελλάδα σπάνια υπάρχει κήπος ή μπαλκόνι χωρίς χρυσάνθεμα
Τα πανέμορφα λουλούδια τους, σε μία απέραντη ποικιλία χρωμάτων και μεγεθών, έχουν στο κέντρο κίτρινους δίσκους σαν της μαργαρίτας αν και σε πολλές ποικιλίες τα πέταλα των λουλουδιών είναι τόσο πυκνά που ο δίσκος αυτός δεν φαίνεται. Εξαίρεση αποτελεί το λεγόμενο Ολλανδικό χρυσάνθεμο που είναι ένας συνδυασμός χρυσανθέμου και μαργαρίτας.
Ο κεντρικός μίσχος των χρυσανθέμων χωρίζεται σε πολλούς μικρότερους που ο καθένας τους έχει 3 ή περισσότερα μπουμπούκια. Τα μπουμπούκια ανοίγουν σταδιακά και διαρκούν αρκετές ημέρες.
Περισσότερα

Το Πελαργόνιον

Το Πελαργόνιον το βαρύοσμον λατ. Pelargonium graveolens είναι ποώδες παχύφυλλο που ανήκει στο γένος Πελαργόνιο της οικογένειας των Γερανιοειδών (Geraniaceae).
Το κοινό του όνομα είναι αλμπαρόριζα ή αρμπαρόριζα, ενώ πολλές φορές αναφέρεται και ως γεράνιο, γεράνι, πελαργόνι, στη Λέσβο χρυσαχί, στην Κύπρο κιούλι, στη Δυτική Μακεδονία μοσχόφυλλο.
Πρόκειται για πολυετές ποώδες φυτό με τρυφερούς βλαστούς οι οποίοι δεν ξυλοποιούνται.
Αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Τα φύλλα έχουν γκριζοπράσινο χρώμα με οδωντωτές απολήξεις, είναι χνουδωτά και με πολύ μεγάλες εγκολπώσεις και έντονη αρωματική ευωδιά όταν τριβούν.
Τα άνθη του φέρονται σε ταξιανθία τύπου σκιαδίου και φέρουν 5 πέταλα. Τα χρώματα που συναντάμε στα άνθη του είναι στις αποχρώσεις του ροζ και του μωβ.
Περισσότερα