Εποχιακά φυτάΠηγές:
1. Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
2.Πηγή:Καλλιεργώ! - Άρθρα, συμβουλές, οδηγίες

Αντίρρινο ή Σκυλάκι - Antirrhinum majus

Τα σκυλάκια, φυτεμένα σε ομάδες, αποτελούν χρωματιστές οάσεις στον καλοκαιρινό μας κήπο. Τα χαριτωμένα τους λουλούδια μοιάζουν με κεφάλι σκύλου κι έτσι πήραν το όνομά τους.
Σκυλάκι, Antirrhinum majus, Scrophulariaceae είναι πολύ γνωστό και πολύ όμορφο ανθόφυτο, από τα πιο σημαντικά και πολυχρησημοποιημένα καλλωπιστικά φυτά, με μεγάλη εμπορική αξία και ζήτηση. Επιπλέον, το καλλωπιστικά αυτά φυτά ονομάζονται και λυκόστομα ή λαγουδάκι.
Συναντάται σχεδόν παντού, και ταιριάζει σε κάθε σημείο του κήπου. Καλλιεργείται και αναπτύσσεται χωρίς προβλήματα, ενώ παράλληλα παρουσιάζει μεγάλη περίοδο ανθοφορίας.
Κατάγεται από τις χώρες της Μεσογείου. Από τον 17ο αιώνα κιόλας καλλιεργείται σε πολλούς κήπους σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στο γένος Antirrhinum κατατάσσονται 40 περίπου είδη ποωδών φυτών. Το σκυλάκι είναι πολυετές φυτό που καλλιεργείται όμως ως ετήσιο.
Περισσότερα

Bιολέτα ή μενεξές ή Ίον (Viola)

Η βιολέτα ή ο μενεξές ή το ίο είναι κοινή ονομασία πολλών ειδών φυτών του γένους Ίον (Viola) της οικογένειας των Ιοειδών. Με την ονομασία βιολέτα έχουν περιγραφεί και ταξινομηθεί 500 είδη.
Είναι μονοετή ή πολυετή ποώδη φυτά ή σπάνια μικροί θάμνοι. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν βλαστό ή είναι αποξυλωμένος στη βάση.
Τα φύλλα είναι συνήθως απλά, έχουν πάντα παράφυλλα και αναπτύσσονται κατ´εναλλαγή στα είδη με βλαστό ή είναι παράρριζα στα είδη χωρίς βλαστό. Τα άνθη φύονται μοναχικά σε ψηλούς ποδίσκους και είναι συνήθως μωβ, μπλε, άσπρα, κίτρινα και βαθυκόκκινα.
Έχουν πέντε πέταλα εκ των οποίων τα τέσσερα διατάσσονται σε δύο ανόμοια ζεύγη, ενώ το πέμπτο πρόσθιο και κατώτερο είναι διαμορφωμένο στη βάση του σε σακκοειδή αιχμηρή προσβολή στην οποία εισχωρούν δύο νεκταριογόνες αποφυάδες των δύο πρόσθιων στημόνων.
Αρκετές από τις βιολέτες έχουν δύο τύπους άνθεων έναν γόνιμο και έναν στείρο. Τα χειμερινά ή ανοιξιάτικα άνθη είναι φανταχτερά με μεγάλα ωραία πέταλα και είναι συνήθως στείρα. Τα θερινά άνθη είναι μικροσκοπικά με δυσδιάκριτα ή καθόλου πέταλα, τελείως κλειστά και αυτογονιμοποιούμενα.
Περισσότερα

Πανσές - Viola

Δένδρο φυλλοβόλο, ταχείας ανάπτυξης, ύψους 10-15μέτρων και διαμέτρου 10-15μέτρων. Πρόκειται για το πιο τυπικό δένδρο κρεμοκλαδούς μορφής.
Τα φύλλα του είναι λογχοειδή, γκριζοπράσινα στην πάνω επιφάνεια, αργυρόχρωμα στην κάτω.
Η καλλωπιστική του αξία οφείλεται στην εντυπωσιακή μορφή της κόμης. Είναι ανθεκτικό στο κρύο.
Είναι πολύ ευαίσθητο στις προσβολές από τα ξυλοφάγα λόγω του μαλακού ξύλου της γι' αυτό δεν ζει πολλά χρόνια. Χρησιμοποιείται κυρίως σαν μοναχικό δένδρο μέσα σε χλοοτάπητες ή δίπλα σε υδάτινες επιφάνειες.
Περισσότερα

Πετούνια

Οι πετούνιες αναπτύσσονται θαυμάσια σε περιβάλλον όπου το χώμα έχει καλή αποστράγγιση, και το πλούσιο ηλιακό φως βοηθάει στην καλύτερη ανθοφορία τους. Οι πετούνιες που φυτεύονται την άνοιξη είναι ικανές να ανθίζουν καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού μέχρι τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου, αλλά χρειάζονται τακτικό κλάδεμα και λίπανση για να διατηρούνται φρέσκιες. Σε περιοχές χωρίς μεγάλες παγωνιές οι πετούνιες μπορούν να φυτευτούν και το φθινόπωρο.
Όταν φυτεύετε πετούνιες στο έδαφος, φροντίστε να είναι σκαμμένο και σκαλισμένο σε 20 εκατοστά βάθος περίπου και ανακατεμένο με ένα επίπεδο βάθους 5 εκατοστών φυτευτικής κομπόστας ή άλλων οργανικών υλικών. Αν το έδαφος είναι πολύ αργιλώδες προσθέστε επίσης και λίγη άμμο για να το βοηθήσετε να αποστραγγίζει καλύτερα.
Λίγο πριν φυτέψετε προσθέστε στο έδαφος λίπασμα πλούσιο σε φωσφόρο (π.χ 11-40-6). Το επιπλέον φωσφορικό λίπασμα θα βοηθήσει τα φυτά να αναπτύξουν εκτεταμένο ριζικό σύστημα.
Οι πετούνιες χρειάζονται συχνά κλάδεμα και κορφολόγημα στα μέσα του καλοκαιριού. Χρησιμοποιείστε ένα κοφτερό κλαδευτήρι και αφαιρέστε τα μακριά και τα ακανόνιστα κλαδιά και βλαστάρια. Μετά χρησιμοποιείστε ένα ισορροπημένο λίπασμα (π.χ. 17-17-17). Σκορπίστε αυτό το βελτιωτικό λίπασμα στο έδαφος ανάμεσα στα φυτά και ποτίστε καλά. Όταν καλλιεργείτε πετούνιες σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες θα πρέπει να τις λιπαίνετε πιο συχνά σκορπίζοντας ένα κουταλάκι του γλυκού λίπασμα σε κάθε φυτό πάνω στο χώμα της γλάστρας περίπου μια φορά τον μήνα.
Περισσότερα