Φυτά Εσωτερικού Χώρου
Τα καλλωπιστικά φυτά διακρίνονται σε δύο κύριες κατηγορίες, ανάλογα με τον χώρο της καλλιέργειάς τους, σε καλλωπιστικά “εσωτερικού χώρου” και σε καλλωπιστικά “εξωτερικού χώρου”, λεγόμενα τα δεύτερα και “φυτά κήπου”.
Η βασική αυτή διάκριση δεν περιορίζεται μόνο ως προς το χώρο αλλά και στη διαφορετικότητα της περιποίησης, της έκθεσης σε φωτισμό, της αντοχής στο ύπαιθρο ανάλογα του κλίματος του τόπου κ.λπ.
Ειδικότερα αυτά του “εσωτερικού χώρου” διακρίνονται επιμέρους είτε με τον τρόπο ανάπτυξής τους, π.χ. όρθια, αναρριχώμενα, έρποντα κ.λπ., είτε από το μήκος και το σχήμα των φυλλωμάτων τους π.χ. σε ρόδακες, μικρόφυλλα, μακρόφυλλα, πλατύφυλλα, τοξοειδή κ.λπ. καθώς ακόμα και σε ειδικότερες κατηγορίες όπως των κάκτων, των παχύφυτων, των υδρόφιλων και βολβών που κατηγοριοποιούνται και αυτά ανάλογα.
Τοξοειδή καλλωπιστικά
Τοξοειδή καλλωπιστικά χαρακτηρίζονται εκείνα που η ανάπτυξη των φυλλωμάτων τους (στελεχών, μίσχων και φύλλων) γίνεται μεν κάθετα (όρθια) αλλά τοξοειδώς προς τα έξω.
Συνέπεια της ανάπτυξης αυτής είναι να καταλαμβάνουν σχετικά μεγάλο μέρος του χώρου όπου και συνιστάται η απομόνωσή τους από άλλα καλλωπιστικά.
Ιδιαίτερα τα μεγαλύτερα εξ αυτών τραβώντας το βλέμμα δημιουργούν ακόμα και αρχιτεκτονικές μορφές που κυριαρχούν και από μόνα τους στο γύρω διάκοσμο.
Τα δε μικρότερα συνηθίζεται να φέρονται κρεμαστά έτσι ώστε να γίνονται περισσότερο αντιληπτά και να δεσπόζουν και αυτά στο χώρο. Και σ΄ αυτήν την κατηγορία παρατηρείται μεγάλη ποικιλία, όπως τα:
Πηγές:
1. Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
2.Πηγή:Καλλιεργώ! – Άρθρα, συμβουλές, οδηγίες
Μικρόφυλλα τοξοειδή
Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται ενδεικτικά η γνωστή Μπεγκόνια η φουξιοειδής (Begonia fuchsioides), η Πελλαία η στρογγυλόφυλλη (Pellaea rotundifolia), κ.ά.
Πλατύφυλλα τοξοειδήα
Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται ενδεικτικά το Σπαθίφυλλον (Spathiphyllum), το Φιλόδενδρον το διπτεροσχιδές (Philodendron bipinnatifidum), ο Κόκος ο καρυοφόρος (Cocos nucifera), κ.ά.
Τοξοειδή σύνθετων φύλλων
Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται ενδεικτικά το Πολυπόδιον το χρυσό (Polypodium aureum), η Νεφρολεπίς η εξυψωμένη (Nephrolepis exaltata), η Χοβέα η μπελμορεανή (Hovea belmoreana), η Συκή η μπενζαμίνη (Ficus benjamina), κ.ά.
Χαρακτηριστική της κατηγορίας αυτής είναι η Μπωκαρνέα η ανακαμπυλωτή (Beaucarnea recurvata), που έχει τη μορφή της “κλαίουσας”.