Φυτά Εσωτερικού Χώρου
Τα καλλωπιστικά φυτά διακρίνονται σε δύο κύριες κατηγορίες, ανάλογα με τον χώρο της καλλιέργειάς τους, σε καλλωπιστικά “εσωτερικού χώρου” και σε καλλωπιστικά “εξωτερικού χώρου”, λεγόμενα τα δεύτερα και “φυτά κήπου”.
Η βασική αυτή διάκριση δεν περιορίζεται μόνο ως προς το χώρο αλλά και στη διαφορετικότητα της περιποίησης, της έκθεσης σε φωτισμό, της αντοχής στο ύπαιθρο ανάλογα του κλίματος του τόπου κ.λπ.
Ειδικότερα αυτά του “εσωτερικού χώρου” διακρίνονται επιμέρους είτε με τον τρόπο ανάπτυξής τους, π.χ. όρθια, αναρριχώμενα, έρποντα κ.λπ., είτε από το μήκος και το σχήμα των φυλλωμάτων τους π.χ. σε ρόδακες, μικρόφυλλα, μακρόφυλλα, πλατύφυλλα, τοξοειδή κ.λπ. καθώς ακόμα και σε ειδικότερες κατηγορίες όπως των κάκτων, των παχύφυτων, των υδρόφιλων και βολβών που κατηγοριοποιούνται και αυτά ανάλογα.
Όρθια καλλωπιστικά
Όρθια καλλωπιστικά χαρακτηρίζονται γενικά αυτά που αναπτύσσονται κάθετα όπως τα δένδρα. Φέρονται σε μεγάλη ποικιλία που διακρίνονται επιμέρους (εμπειρικά) από το φύλλωμά τους σε: μικρόφυλλα, πλατύφυλλα, σπαθίφυλλα και σύνθετων φύλλων.
Πολλά από τα όρθια καλλωπιστικά είναι και ανθοφόρα.
Το μήκος των φύλλων των ορθίων καλλωπιστικών κυμαίνεται από 15 μέχρι και 60 εκατοστά. Μερικά εξ αυτών είναι ιδιαίτερα επβλητικά όπως το πλατύφυλλο Στρελίτσια ή το μικρόφυλλο Αβούτιλο. Συνιστάται ο συνδυασμός των ορθίων με έρποντα καλλωπιστικά ή άλλα χαμηλά, κάκτους ……
Πηγές:
1. Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
2.Πηγή:Καλλιεργώ! – Άρθρα, συμβουλές, οδηγίες
Μικρόφυλλα όρθια
Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται ενδεικτικά το κουμκουάτ (Citrus mitis), η Πιλέα του Καντιέρ (Pilea cadierei), το Αβούτιλο “καναρίνι” (Abutilum hybridium κοινώς “canary bird”).
Πλατύφυλλα όρθια
Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται ενδεικτικά η Κορδυλίνη η επάκρια (Cordyline terminalis), ο Φίκος ο ελαστικός (Ficus elastica), η Δράκαινα η σαντεριανή (Dracaena sanderiana), η γνωστή Ντιφενμπάχια η εξωτική (Dieffenbachia exotica) κ.ά.
Σπαθίφυλλα όρθια
Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται ενδεικτικά η Ροιώ η σπαθοειδής (Rhoeo spathacea), ο Χαμαίρωψ ο χαμηλός (Chamaerops humilis), η Γιούκα η ελεφαντόποδη (Yucca elephantipes) κ.ά.
Σύνθετα όρθια
Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται ενδεικτικά η Διζυγοθήκη η κομψότατη (Dizygotheca elegantissima), η Αρωκάρια η ετερόφυλλη (Araucaria heterophylla), η Γρεβιλέα η εύρωστη (Grevillea robusta) καθώς και ο πάπυρος ή Κύπειρος ο εναλλασσόφυλλος (Cyperus alternifolius).